Open haard open kachel systeem

Open haard met open systeem

Een open kachel systeem voor uw open haard wordt ook wel open verbranding genoemd. Dit is zowel mogelijk voor gas- als houtkachels. Een conventionele open haard werkt volgens het systeem van “open” verbranding. Bij een open verbranding wordt de verbrandingslucht uit het vertrek waarin de kachel staat ontrokken.

Een dergelijke open haard mag in Nederland, conform het bouwbesluit, niet zomaar geplaatst worden. Heeft u in uw huis mechanische ventilatie of een open keuken? Dan is een gesloten kachel systeem voor uw open haard aan te bevelen.

Speciale maatregelen open haard met open systeem

In nieuwbouwwoningen en in woningen die kierdicht gemaakt zijn, is het niet toegestaan een open haard met open systeem op te stellen zonder het nemen van speciale maatregelen.

Indien u toch de charme van een “open vuur” of kachel met “open” verbranding wilt, dan moet er van buiten de woning een speciale buis aangebracht worden voor de aanvoer van verse lucht. Meestal wordt deze buis via de vloer en de kruipruimte met de buitenlucht verbonden. Let op: een verbinding naar alleen de kruipruimte is niet voldoende.

De diameter van deze buis moet minimaal 15 centimeter bedragen. Het afsluiten van de buis is niet toegestaan of moet met een inlaat- en uitlaatklep in één keer te bedienen zijn zodat er geen valse trek ontstaat wanneer u de kachel niet gebruikt. Ook is altijd een verticaal afvoerkanaal nodig voor de afvoer van rookgassen. Het rendement van een open haard met een open systeem ligt op circa 25 procent.

Ombouw open haard

Ook is het in vele gevallen mogelijk om een bestaande hout open haard te voorzien van een gasblokkenvuur. Wij spreken dan nog steeds van “open” verbranding.

Gasblokkenvuur open haard

Gasblokkenvuur open haard

Een gasblokkenvuur is een gasverbrandingsunit die in een open haard wordt geplaatst. De unit bestaat uit een brander, een gasregelblok met gasaansluiting en een set natuurgetrouw keramische houtblokken. Voor de verschillende afmetingen van open haarden is altijd een gasblokkenvuur verkrijgbaar, dat daar perfect in past. Tegenwoordig zijn deze gasblokken zelfs met afstandsbediening leverbaar voor optimaal bedieningsgemak. Het rendement van dit systeem ligt op circa 25 procent maar de kans op koolmonoxidevergiftiging is wel degelijk aanwezig. Dit systeem wordt door ons dan ook niet aanbevolen.